Видове тапети


Винилен тапет на флизелинова основа (Нетъкан текстил, Флиз тапет)

Флизелинът / Флиз тапетите / представлява нетъкано платно, състоящо се от пресовани влакна целулоза, полиестер и свързващо вещество. Едно от главните преимущества на този материал е високата стабилност на размерите. Това означава, че намокрен той не набъбва, а след изсъхване не се свива. Всички флизтапети са изключително устойчиви на скъсване и  скриват появата на пукнатини по стени и тавани. Флизелинът е безопасен за  здравето, тъй като не отделя вредни вещества. Флиз тапетите обикновено са по-тежки от хартиените. Работата с всякакви типове флизтапети е много по-проста и бърза в сравнение с хартиените или тези на хартиена основа. Лепилото се нанася направо на стената, а след това към него се притиска отрязаното по размер парче тапет, докато тапетите на хартиена основа предварително се намазват с лепило.

Винилен тапет на Хартиена основа

Този тип тапети са изработени от хартия с устойчиво PVC покритие, което позволява да се мият с мокра кърпа. Издръжливи са на слънчеви лъчи като не губят яркостта на цветовете си. Благодарение на дебелината и релефа, които имат, са подходящи за стени с леки неравности.

Винилово (PVC) покритие – (текстура)

Най-външният синтетичен поливинилхлориден слой, под който се намира хартиена или флиз основа.

Устойчив на миене – пластмасовото пенообразно винилово покритие не винаги позволява прекия контакт с водата, поради порестата си структура, но може да се забърсва с влажен парцал. Този тип има ясно изразен релеф на десена и може да се боядисва за допълнително интериорно оформление.

Устойчив на слънчеви лъчи – изключително издръжлив е на слънце и цветовете не избледняват.

Видове Текстури на тапети