Монтаж на тапети

Вижте видеото как се монтират нашите тапети във видеото на Мисия Моят дом тук
Лепенето на тапети никога не е било толкова лесно
мисия моят дом монтаж на тапети

Взимане на размери за цяла стена

 

При взимане на размери за тапета трябва да се имат предвид възможни отклонения в размерите на стената, както и кривини.
Добре е като краен размер на печат да се отпуснат по 2-3 см. аванс на страна, за да може при поставяне, ако има неравности, да се компенсират от допълнително отпуснатия размер на тапета, след което излишното се изрязва. В противен случай има вероятност да останат непокрити площи.
 

 

При взимането на хоризонталния размер също трябва да се имат в предвид разминавания и кривини по стената. За да се постави в правилно положение, трябва да се вземе най-големият размер от най-лявата точка, от която ще започне тапета, до най-дясната точка на стената.
 

 

Необходими инструменти

 

 

За лесно монтиране на тапет ви препоръчваме да използвате следните инструменти:
– Шпакла, стълба, макетен нож, ножица, рулетка, нивелир, шпатула за тапети, валяк за притискане, кофа за лепилото, мека четка,
валяк/широка четка за нанасяне, кърпа.
 

Подготовка на стената

 

Стените с пясъчна мазилка трябва да бъдат загладени.
Когато стените са нови и порести (гипсокартон) – фугите трябва да бъдат залепени, подплатени и шлифовани.
За да се постигне оптимална гладкост на инсталацията, всички повърхностни несъвършенства, като релефни набраздявания, малки дупки, пукнатини, следи от пирони, трябва да бъдат шлифовани и запечатани.

Ако върху стените има стари тапети, то те трябва да се свалят.
За да направите това, трябва да накиснете старите тапети с топла вода, след около 10 минути с помощта на шпакла тапета се отстранява много лесно.

Когато стените са боядисани, трябва да се измият с почистващ препарат и да се изплакнат с чиста вода.
Ако стената е боядисана с лъскава боя, се препоръчва да се обработи със шкурка, за да се подобри сцеплението на лепилото към повърхността.

Уверете се че стените са без мухъл и плесен. Ако са налице такива, или ако стените показват видимо увреждане от влага, не продължавайте с инсталацията, докато състоянието не бъде напълно коригирано от квалифициран експерт.

Преди да поставите тапета се уверете че повърхността на стената е чиста, суха и равна. За да имате добра адхезия, препоръчваме всички стени да се грундират с подходящо разтворено лепило, няколко часа преди поставяне на самият тапет.
 

Подготовка на лепилото

 

Използвайте приложеното лепило за тапети.
Разтворете сухото вещество в чиста студена вода и разбъркайте енергично до получаването на хомогенна смес.
Изчакайте 3 минути и отново разбъркайте.
Оставете сместа за 6-7 минути и разбъркайте още веднъж преди употреба.

  • Разфасовка от 100 гр. се разтваря в 2 литра студена вода, сместа е предназначена за покритие от 7,5 кв. м.
  • Разфасовка от 160 гр. се разтваря в 3,2 литра студена вода, сместа е предназначена за покритие от 12 кв. м.
  • Разфасовка от 200 гр. се разтваря в 4 литра студена вода, сместа е предназначена за покритие от 15 кв. м.
 

Поставяне на тапет без застъпване.

 

Тъй като всеки от нашите тапети e изготвен по индивидуална поръчка с дизайн и размери съобразени изцяло с вашата стена, преди да започнете лепенето на вашият тапет се уверете че:

  •  Стикерът в комплекта е с вашия дизайн и за вашите размери на стената;
  •  Всяка част от тапета е номерирана, спрямо позицията си в схемата за поставяне.
  •  Всички части на тапета са налични;
  •  Размерите на всяка една част отговарят на тези от поръчката ви;
  •  Всички елементи съвпадат спрямо предходно и следващо парче и няма цветово разминаване между отделните парчета.

За да констатирате гореописаното, е необходимо всички парчета на тапета да са разгънати и подредени спрямо указанията, преди да се извърши монтажа.

Златно правило, при нанасянето на тапети е да се избегне прекалено нагряване на помещението и предотвратяване на течения по време на процеса на сушене, защото снадките могат да се отворят.
Тази информация се състои само от общи препоръки. Условията на работа и състоянието на повърхността на стената са извън нашето влияние, така че никакви претенции не могат да се основават на информацията.
 

Лепилото се нанася равномерно върху стената.
При поставянето на тапета обикновенно се започва от най-лявата част и се продължава с останалите парчета на дясно, освен ако при поръчка не е уточнено друго.

Поставете първото парче, като го наместите така че от лявата си страна да покрие изцяло ъгъла или площа която трябва да е покрита с тапет. Също така трябва да се намести и по хоризонтала на стената, тоест да се застъпи част от тавана, като предварително знаем дали има отклонение в размера и колко е то, за да поставим правилно тапета. Следете страните да са вертикални с помоща на нивелир, за да може и следващите парчета да са положени правилно.
В противен случай може цялата композиция да се завърта леко със всяко следващо парче и накрая да се получи така че да останат непокрити площи а изображението да изглежда поставено накриво.

След поставянето на парчето в желаната позиция се притиска с тапетен валяк, гумена шпакла или суха кърпа, балончетата от въздух се премахват с изтласкващи движения от центъра към страните до пълното отстраняване на въздуха под тях. Балончета излезли в последствие се оставят, при изсъхване на тапета тези балончета ще изчезнат поради свойството на стената да просмучи въздуха който е останал между нея и тапета.
Във никакъв случай не ги пробивайте!
Това ще доведе до развакумиране на съединението и просмукването от стената няма как да се осъществи.
Лепило, останало върху лицевата част на фототапета избършете с леко навлажнена кърпа. Ако някое от парчетата се изплъзне или е поставено накриво, отстранете го внимателно и го поставете обратно веднага.
След като поставите първото парче, наложете следващото плътно до него, и наместете така че шарките да си паснат.
 

 

Лепило за подлепване на краища и снадки

 

При необходимост от подлепване на краищата или снадките на тапета се препоръчва Дисперсионно лепило за подлепване.

Начин на употреба:

Отлепете леко краищата на тапета и намажете с лепилото за подлепване на тапети и снадки. Нанася се директно от тубичката, без да се разрежда, като се разпределя равномерно върху тапета или основата, това служи за по-здраво залепване на краищата. Парчетата се притискат към стената и се наместват плътно едно до друго.

С помоща на валяк за притискане на тапети се изглажда снадката между частите на тапета, като движението е нагоре-надолу по самата снадка, като внимавате да не протриете тапета при снадката.
 

 

Поддръжка

 

Тапетите са лесни за почистване.
Замърсяването може да се отстрани с помощта на чиста, влажна, памучна кърпа или естествена гъба с:
– чиста топла вода.
– лек разтвор на перилен препарат с топла вода и след това изплакване с чиста вода.
Винаги мийте тапета отдолу нагоре.
Почистването отгоре надолу може да остави следи по сухата повърхност.
Изплакнете с чиста вода и естествена гъба, като се уверите че повърхността е суха.
Използвайте памучна или хартиена кърпа, за да попиете.
Не търкайте силно! Когато е необходимо да почистите дълбоко релефния винил, можете да използвате фина четка с естествен косъм.
Не използвайте изкуствени (полиестерни) гъби.
Внимание!
Не използвайте почистващи препарати на основата на разтворители, разредители за лакове, препарати за отстраняване на лакове за нокти, борово масло или почистващи препарати, съдържащи белина, тъй като те могат да предизвикат промяна в цвета в продължение на определен период от време. При съмнение, моля проверете въздействието на Вашия специфичен почистващ препарат върху малка проба от стената.